گرفتاری جمهوری اسلامی در «باتلاق» سوریه

ظرف کمتر از ده روز، شش تن از فرماندهان سپاه پاسداران در سوریه کشته شدند. شمار  سپاهیان، بسیجیان و نیروهای ویژه گردان “قدس” در دو هفته گذشته از ۲۰ نفر هم گذشت. مقامات جمهوری اسلامی تاکید می‌کنند که نیروهای نظامی و شبه‌نظامی این کشور تنها به ارائه خدمات مستشاری در سوریه مشغولند.

assad

حسین سلامی جانشین  فرمانده سپاه پاسداران در صدا و سیما، دلیل افزایش تعداد نیروهای ایرانی در سوریه در روزهای اخیر را، افزایش کمی و کیفی این نیروها دانست. او گفت: «از چند ماه قبل که نظام سوریه نوسازی و بازسازی ارتش خود را به کمک ایران در دستور کارخود قرار داد از ما درخواست کرد کمک‌های مستشاری عمیق‌تری انجام دهیم. براین اساس ما سطح حضور مستشاری خود را در سوریه افزایش دادیم.»

بیشتر بخوانید: سردار سلامی: سطح حضور ایران در سوریه بالا رفته

جمهوری اسلامی در چند سطح در باتلاق و بحران جنگ سوریه درگیر شده. حجم حمایت مالی ایران از نظام بشار اسد را کارشناسان نزدیک به ۱۵۰ میلیارد دلار برآورد کرده‌اند. این حضور به چهره ایران در سطح افکار عمومی جهان و در سطح دیپلماتیک و سیاسی خدشه وارد کرده است.

حسین سلامی جانشین فرمانده سپاه پاسداران می‌گوید: «نگاه ما به سوریه فراتر از جنبه اعتقادی است و این کشور برای ما ارزش استراتژیک فوق‌العاده دارد زیرا بخش‌هایی از امنیت ملی و منطقه‌ای ما با آن گره خورده است.»

جنگ داخلی سوریه بیش از ۲۵۰هزار کشته و میلیون‌ها آواره داشته و عملیات نظامی روسیه در این کشور، مرحله جدیدی در این بحران ایجاد کرده است. پرسش‌هایی که رادیو زمانه با دو کارشناس سیاسی منطقه، حسن هاشمیان در استانبول و رضا تقی‌زاده در گلاسکو در میان می‌گذارد از این قرارند:

  • به نظر می‌رسد که غرب چندان هم از دخالت نظامی روسیه در سوریه ناراضی نیست، چون انتقادهای غرب خیلی نرم است. آیا چنین است؟
  • آیا کمک نظامی ایران در مقایسه با روسیه نقش مهمی در حفظ رژیم اسد دارد؟ آیا در مورد این نقش غلو صورت نمی‌گیرد؟
  • آیا غرب به راستی با اسد مشکل دارد، یا این فشار عربستان است که غرب را به مخالفت با اسد می‌کشاند؟
  • آیا از جامعه سوریه، چیزی به جا مانده است، برای این که اراده‌ای از خود نشان دهد، از یک طرف در برابر اسد از طرف دیگر در برابر داعش؟