دادگاه کیفری ۲ بیرجند بنابر حکم جایگزین حبس، یک محکوم را به انجام ۶۰۰ ساعت خدمات عمومی در واحد بهداری زندان مکلف کرد. همزمان رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد گفت که در راستای مجازات جایگزین حبس و احکام سبزی که قضات صادر میکنند ۷۸۰ اصله درخت از نوع جنگلی توسط مجرمان کاشته و به مدت ۲ سال نگهداری میشوند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از میزان، یکی از سیاستهای کلی دستگاه قضایی که در سالیان اخیر بیش از گذشته دنبال میشود سیاست کاهش جمعیت کیفری زندانها با استفاده از اعمال مجازاتهای جایگزین حبس است. این سیاست که پشتوانه قانونی دارد به قضات اجازه میدهد که در برخی جرائم و برای برخی مجرمین از مجازاتهایی استفاده کنند که هم امکان اصلاح فرد وجود داشته باشد و هم جامعه از آن مجازات منتفع شود.
سیاستی که به تدریج در حال پذیرش و گسترش توسط قضات محاکم است. سیاستی که اگر در جامعه توسط قضات و البته مردم نهادینه شود و مردم نسبت به این قبیل آرا روی خوش نشان دهند منافع آن در ابتدا به مردم و سپس به نظام خواهد رسید.
دادگستری استان خراسان جنوبی در رابطه با صدور احکام جایگرین حبس گامهای خوبی برداشته است.
در یک نمونه دادگاه کیفری ۲ بیرجند در راستای صدور احکام جایگزین حبس، یک محکوم را به ۶۰۰ ساعت خدمات عمومی در واحد بهداری زندان مکلف کرد.
در خصوص اتهام آقای ب. س. دائر بر ساخت و نگهداری مقدار تقریبی پانصد و سی لیتر مشروبات الکلی که مامورین انتظامی در پی کسب اطلاعات مبنی بر ساخت و نگهداری مشروبات الکلی توسط متهم با کسب مجوز قضایی منزل وی را مورد بازرسی قرار داده که نهایتاً در این منزل هفت بطری جمعا ده لیتر مشروبات الکلی دست ساز، بیست گالن بیست و پنج لیتری (مجموعا پانصد لیتر) حاوی مشروبات الکلی و نه بطری یک و نیم لیتری کشف کردند.
قاضی پرونده با توجه به گزارش مامورین انتظامی، نحوه دستگیری متهم، کشف شوکر از خودرو متهم، کشف مشروبات ذکر شده از منزل وی، نتیجه آزمایشات اخذ شده از معاونت غذا و دارو و اقرار صریح و مقرون به واقع متهم در دادسرا و دفاعیات بلاوجه وی در خصوص مایعات مکشوفه از گالنها ارتکاب بزه انتسابی از ناحیه وی را به میزان ساخت و نگهداری مجموعا (۲۶۲/۶ لیتر) مشروبات الکلی محرز و مسلم تشخیص داد.
نهایتاً دادگاه باستناد ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ و اصلاحی ۱۳۸۷ و با رعایت مواد قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ به ۶۰۰ ساعت خدمات عمومی در واحد بهداری زندان بیرجند با توجه به رشته تحصیلی وی جایگزین از یک سال حبس و تحمل ۵۰ ضربه شلاق تعزیری و با رعایت مواد ۳۷ و ۳۸ قانون اخیرالذکر به لحاظ جوانی متهم به پرداخت ۲۰۰ میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت محکوم کرد.
بنا بر خبری دیگر رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد مزارعی گفت: “در راستای مجازات جایگزین حبس و احکام سبزی که قضات صادر میکنند ۷۸۰ اصله درخت از نوع جنگلی توسط مجرمان کاشته و به مدت ۲ سال نگهداری میشود”.
رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه وبویراحمد با تاکید بر اجرای احکام سبز برای مرتکبان تصرف عرصه منابع ملی و تخریب محیط زیست از کاشت ۷۸۰ اصله درخت از نوع جنگلی توسط مجرمان خبر داد و گفت: “این تعداد اصله درخت باید به مدت ۲ سال توسط این افراد نگهداری و مراقبت شود. وی با بیان اینکه مجازات جایگزین حبس نه تنها موجب کاهش جمعیت کیفری بلکه موجب تنبیه مرتکب و احیای عرصه ملی میشود”، افزود: “دادگستری استان به جای مجازات حبس، جزای نقدی و مجازاتهای تادیبی و تعزیری مجرمانی را که به عرصه ملی تجاوز و آن را تخریب میکنند به غرس نهال در محدوده مورد تصرف و نگهداری از آن به مدت ۱ تا ۳ سال ملزم میکند”.
این مقام قضایی تصریح کرد: “بر مبنای توافق اداره کل منابع طبیعی و دستگاه قضایی استان، با اعلام گذشت اداره کل منابع طبیعی از مجازات محکومان بر مبنای احکام قضایی، این افراد به جای مجازات حبس اقدام به غرس نهال و نگهداری از جنگلها میکنند که در این رابطه ۱۱ هزار و ۵۶۴ اصله درخت نهال در اجرای احکام قضایی توسط محکومان با تولید اداره منابع طبیعی کاشته شده است”.
گفتنی است با تصویب قانون مجازات اسلامی جدید در فصل نهم آن به مجازاتهای جایگزین اشاره شده است. بر اساس این قانون قضات میتوانند با توجه به شرایط متهم و داشتن برخی شروط از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده کنند؛ به عنوان مثال یکی از شروط اجرای این قانون رضایت داشتن فرد محکوم است.