سجاد بلوچ، کودک-مجرمی که در بند ۱ زندان مرکزی زاهدان نگهداری میشود، علیرغم وضعیت حاد پزشکی و درد شدید در ناحیه کمر و پای سمت چپ از دریافت خدمات درمانی لازم محروم است. محمدجان عزیزی دیگر زندانی متهم به اقدام علیه امنیت ملی در زندان زاهدان نیز که در زمان بازداشت به دلیل اصابت گلوله از ناحیه دست دچار جراحت جدی شده است با گذشت ۷ ماه از زمان دستگیری و بروز مشکلات پزشکی هنوز هیچ گونه خدمات مناسب درمانی دریافت نکرده است. همچنین مرادمحمد دهبلوچ، زندانی سیاسی که به اتهام اقدام علیه امنیت ملی در بند سه زندان زاهدان نگهداری میشود، در زمان بازداشت توسط نیروهای مرزبانی از ناحیه چشم دچار جراحت شده اما به وضعیت او نیز رسیدگی نمیشود.عدم ارائه خدمات درمانی و بی توجهی به وضعیت سلامتی و حفظ جان زندانیان بیمار در زندان زاهدان مسبوق به سابقه است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سجاد بلوچ، زندانی که در بند ۱ زندان مرکزی زاهدان نگهداری میشود، علیرغم وضعیت حاد پزشکی و درد شدید در ناحیه کمر و پای سمت چپ مورد رسیدگی پزشکی قرار نگرفته و با وجود درخواستهای مکرر همچنان به بیمارستان اعزام نشده است.
وضعیت این کودک-مجرم به قدری حاد گزارش شده است که حالت فلجی به خود گرفته و در راه رفتن و نشستن دچار مشکل شده است. با وجود این که اعدام این زندانی هنوز قطعی نیست، مسئولان زندان دلیل عدم رسیدگی به وضعیت وی را سیاسی-امنیتی بودن اتهام او و محکومیت این زندانی به اعدام عنوان میکنند.
آقای بلوچ، متولد پاکستان، در تاریخ ۲۵ شهریورماه سال ۹۴ در سن ۱۷ سالگی توسط سپاه پاسداران در پاکستان دستگیر شده و پس از ۲ سال و نیم همچنان در زندان مرکزی زاهدان نگهداری میشود؛ وی در زمان دستگیری همراه با ابوبکر رستمی و بنده چاکرزهی که با هم بازداشت شده بودند، نزدیک به سه ماه توسط سپاه پاسداران تحت بازجویی قرار گرفته و پس از پایان دوران بازجویی به بند یک زندان مرکزی زاهدان منتقل شده بود.
وی پس از چندین جلسه بازپرسی به ریاست قاضی شاه محمدی، سرانجام در شعبه دوم دادگاه انقلاب زاهدان به اتهام “اقدام علیه امنیت کشور از طریق همکاری با گروههای مخالف نظام” به اعدام محکوم شد.
سجاد بلوچ پس از صدور حکم اعدام خود در شعبه دوم دادگاه انقلاب زاهدان، در دادگاه تجدیدنظر به رای صادره اعتراض کرده و پس از ارسال پرونده به تهران تاکنون جوابی در این باره دریافت نکرده است.
آقای بلوچ، پیش از این در تاریخ ۲۲ آذرماه ۹۶ همراه با دو زندانی دیگر به نامهای ابوبکر رستمی و بنده چاکرزهی که با هم در پاکستان بازداشت و به اعدام محکوم شده بودند، طی نامهای سرگشاده ضمن طرح ادعای “بی گناهی” خود از شکنجههای روحی و جسمی توسط ماموران سپاه و اطلاعات سخن گفته و اتهامات وارده به خود را “واهی” خوانده بودند.
در بین این افراد آقای رستمی دانشجوی سال دوم دانشگاه علوم پزشکی زابل است که در این نامه از سفر خود به پاکستان برای ادامه تحصیل سخن گفته بود.
ابوبکر رستمی مدعی است “به دلیل محدودیتهای مرزی مجبور شدم از راه پاکستان به یکی از کشور های خارجه سفر کنم ولی در بین راه دستگیر و به ماموران سپاه تحویل داده شدم.”
علاوه بر آقای بلوچ، محمدجان عزیزی، دیگر زندانی متهم به اقدام علیه امنیت ملی در زندان زاهدان نیز حضور دارد که در زمان بازداشت به دلیل اصابت گلوله از ناحیه دست دچار جراحت جدی شده است. این زندانی با گذشت ۷ ماه از زمان دستگیری و بروز مشکلات پزشکی هنوز هیچ گونه خدمات مناسب درمانی دریافت نکرده است.
وی که در هنگام دستگیری از ناحیه دست راست مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود پس از دو ماه مورد عمل جراحی قرار گرفت و در دست راستش پلاتین کار گذاشته شد اما با گذشت ۷ ماه از زمان دستگیری و از کار افتادن دست راست از ناحیه مچ و تاندونها، هنوز اقدام پزشکی جدی تر در مورد او صورت نگرفته به طوریکه آقای عزیزی در شرایط وخیمی به سر میبرد.
آقای عزیزی بارها به مسئولان زندان اعلام کرده که نیاز به رسیدگی پزشکی دارد و چندین بار در این باره به آنها نامه نوشته و تقاضای کمک کرده است. علیرغم تقاضاهای مکرر محمدجان عزیزی، مسئولان همچنان نسبت به وضعیت وی بیاعتنا هستند. این زندانی چندین بار به بهداری زندان منتقل شده اما هیچ گونه اقدامی برای درمان او صورت نگرفته است و در حال حاضر تونایی کار با دست راست خود را به طور کامل از دست داده است.
یک منبع مطلع در این خصوص به گزارشگر هرانا گفت :” محمد ۲۱ سال دارد. او را یک ماه در بازداشتگاه وزارت اطلاعات شهر زاهدان نگه داشته بودند.”
آقای عزیزی علیرغم طولانی شدن زمان بازداشت و چند بار حضور در دادگاه، همچنان بدون صدور حکم و به صورت بلاتکلیف در بند ۳ زندان زاهدان به سر میبرد.
پیشتر پسرعموی وی به نام داوود عزیزی، ۱۹ ساله، در زاهدان دستگیر شده و هماکنون به اتهام اقدام علیه امنیت ملی در بند یک زندان زاهدان نگهداری میشود.
بنا بر گزارش دریافتی دیگر، مرادمحمد دهبلوچ، زندانی سیاسی که به اتهام اقدام علیه امنیت ملی در بند سه زندان زاهدان نگهداری میشود، در زمان بازداشت در منطقه مرزی توسط نیروهای مرزبانی از ناحیه چشم دچار جراحت شده اما تا کنون هیچ اقدامی جهت درمان این زندانی صورت نگرفته است.
آقای ده بلوچ، ۴۵ ساله، از شهرستان چابهار، روستای بسوت، اوایل سال ۹۶ توسط هنگ مرزی دستگیر شد و تحت بدرفتاری و شکنجه قرار گرفت.
چندی پیش مرادمحمد ده بلوچ و جمعی از زندانیان سیاسی و امنیتی محبوس در زندان زاهدان طی نامه ای سرگشاده از شکنجه شدن خود توسط بازجویان دستگاه امنیتی سخن گفتند. این زندانیان از قوه قضائیه که مدعی عدم وجود شکنجه در بازداشتگاهها است خواستار توضیح درباره رفتار های غیر انسانی بر آنان رفته شدند.
هرانا بارها گزارشهایی از مشکلات و رفتارهای سلیقهای مسئولان زندان و مأموران نهادهای امنیتی زاهدان منتشر کرده بود؛ بسیاری از زندانیان بلوچ و سنی مذهب در این زندان نگهداری میشوند.
در این زندان، زندانیان از حداقل زیرساختهای یک زندان محروم هستند و گزارشهای متعددی از فوت زندانیان در سایهی عدم رسیدگی پزشکی در این زندان منتشر شده است.