نرگس محمدی به بیمارستان منتقل شد

– محمود بهزادی‌راد وکیل نرگس محمدی نائب رییس کانون مدافعان حقوق بشر از انتقال موکل خود از زندان اوین به بیمارستان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، محمود بهزادی‌راد درخصوص آخرین وضعیت جسمانی نرگس محمدی نائب رییس کانون مدافعان حقوق بشر گفت: “متاسفانه خانم محمدی ناراحتی‌های مختلفی داشتند که این اواخر مثانه و کیسه صفرای ایشان با مشکل مواجه شده بود که شب گذشته حالشان بد می‌شود و به بهداری منتقل می‌شوند”.

این وکیل دادگستری ادامه داد: “گفته می‌شود که موکلم امروز به بیمارستان منتقل شده و من نیز در حال عزیمت به سمت بیمارستان هستم”.

بهزادی راد اظهار امیدواری کرد که خانم محمدی بتواند از آزادی مشروط استفاده کند.

پیشتر تقی رحمانی با تأیید خبر تشدید بیماری همسرش- نرگس محمدی، از بی‌توجهی مسئولان امر در این خصوص انتقاد و اعلام کرد: «نرگس محمدی زندانی است اما زندانی همراه با انواع محرومیت‌ها.»

او با بیان اینکه نرگس محمدی به مداوا نیاز دارد، اعلام کرد: «از سال ۱۳۹۵با وجود اینکه بارها پزشک به مراقبت از وی و بستری شدن وی توصیه کرده بود با بی‌توجهی مسولان مواجه شده است.»

نرگس محمدی در اردیبهشت ۱۳۹۵توسط دادگاه انقلاب تهران به ۱۶ سال زندان محکوم شد که ۱۰ سال از آن به دلیل فعالیت او در کمپین گام به گام تا لغو مجازات اعدام (لگام) بوده است. دادگاه همکاری او با این کمپین مسالمت آمیز را مصداق اتهام «تشکیل جمعیت با هدف برهم زدن امنیت کشور» اعلام کرد.

نرگس محمدی اظهار داشته که در جلسه محاکمه، قاضی برخوردی خصومت‌آمیز و مغرضانه‌ نسبت به وی داشته و به طرزی بی‌پرده و آشکارا از اتهامات وارده به او از سوی مقامات وزارت اطلاعات دفاع ‌کرده است. او همچنین اظهار داشته که قاضی او را به واسطه فعالیت‌هایش علیه مجازات اعدام، به تلاش برای تغییر احکام الهی متهم کرده است.

همچنین ۶ سال دیگر از محکومیت نرگس محمدی به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» بوده است که اساس آنها نیز فعالیت‌های مسالمت آمیز حقوق بشری وی است، از جمله مصاحبه با رسانه‌ها درباره موارد نقض حقوق بشر، شرکت در تجمعات مسالمت‌آمیز مقابل زندان جهت حمایت از خانواده‌های زندانیان محکوم به اعدام، ارتباط با دیگر فعالان حقوق بشر من‌جمله شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، مشارکت در اعتراضات مسالمت‌آمیز علیه اسیدپاشی و ملاقات با کاترین اشتون در سال ۱۳۹۲. شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران حکم ۱۶ سال زندان نرگس محمدی را در مهرماه ۱۳۹۵ تأیید کرد.

درخواست اعاده دادرسی او در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۶ توسط دیوان عالی کشور رد شد.

تعدیل ۳۰ درصد کارکنان آژانس‌های مسافرتی / معوقات مزدی کارگران تراورس دورود

رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی از تعدیل ۳۰ درصد کارکنان آژانس‌های مسافرتی طی یک ماه گذشته خبر داد. بنابرخبری دیگر، علی کورانی فر فرماندار شهرستان دورود از مطالبات مزدی کارگران معترض شرکت خطوط ابنیه «تراورس» خبرداد و گفت که کارگران خطوط ابنیه تراورس درود مرتبا دست به اعتراض صنفی می‌زنند، کورانی فر افزود “از مسئولان مربوطه انتظار داریم به مشکلات کارگران رسیدگی کرده و معوقات مزدی آنها را پرداخت کنند”.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از اعتمادعت، مورخ ۷ تیر ۱۳۹۷، رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی از تعدیل ۳۰ درصدی کارگنان آژانس‌های مسافرتی، طی یک ماه گذشته خبر داد.

این روزها جمله‌هایی که با کلمه «ارز» ساخته می‌شود معمولا حامل خبری نگران‌کننده هستند. خبر حذف ارز مسافرتی در روز گذشته هم بسیاری از مسافران را در بازار ارز نگران کرد، هرچند ساعاتی بعد از انتشار مسوولان گفتند این خبر شایعه‌ای بیش نیست و هنوز این ارز طبق تعرفه‌های قبلی اعلام شده، به مسافران پرداخت می‌شود، اما همچنان این نگرانی وجود دارد که در روزهای آینده این شایعه تبدیل به واقعیت شود.

گردشگری که در طول این سال‌ها یکی از نقاط امید دولت برای حل مشکلات اقتصادی بود، این روزها حال و روز خوشی ندارد. تورهای ورودی یکی پس از دیگری لغو می‌شوند، آژانس‌های مسافرتی بدهکارند و امکان تبادل ارز و فعالیت اقتصادی خارج از کشور را ندارند، تحریم‌ها باز مشکل‌ساز شده‌اند و از همه بیشتر تصمیمات غیر کارشناسی به این شرایط بحرانی دامن زده‌اند. حرمت‌الله رفیعی، رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی در مورد خبر حذف ارزهای مسافرتی با شایعه دانستن این خبر به «اعتماد» می‌گوید: «بخشنامه‌ای به دست ما نرسیده، از دفاتر هم گزارش‌هایی رسیده که طبق روال ارز مسافرتی پرداخت می‌شود. هیچ منبع قانونی بخشنامه‌ای در این رابطه ابلاغ نکرده است. از ابتدا پرداخت ارز مسافرتی اقدامی غیرکارشناسی بود، اما تصمیم به حذف آن هم غیر کارشناسی و اشتباه است.

ارزی برای مسافران در نظر گرفته شده اما به این موضوع توجه نشده که این مسافر قبل از اینکه بخواهد از کشور خارج شود، به این ارز نیاز دارد تا هتل رزرو کند و خدمات خریداری کند و ویزا بگیرد. دفاتر خدمات مسافرتی در این مدت با چالش و معضل بزرگی مواجه بودند، بانک‌ها تحریم هستند، صرافی‌ها اجازه فعالیت ارزی ندارند، ارز در بازار غیر رسمی قاچاق محسوب می‌شود. ما به مسوولان پیشنهاد دادیم تا برای رفع این مشکل ارزی که می‌خواهند به مسافران پرداخت کنند در اختیار دفاتر قرار دهند یا از طریق دفاتر ابلاغ و پرداخت کنند، در این صورت دفاتر می‌توانند هزینه‌های جاری مسافران را پرداخت می‌کنند. نگرانی هم بابت تخلف وجود ندارد، تمام اینها مستندات قانونی دارد و می‌توان بر عملکرد آنها نظارت کرد و هزینه کرد این ارز قابل پیگیری است و دفاتر هم ملزم هستند مسیر قانونی و شفافی را طی کنند تا ادامه کارشان با مشکل روبه‌رو نشود.»

رفیعی معتقد است اگر مسوولان نگران خروج ارز از کشور هستند، راه‌های دیگری هم وجود دارد: “برای جلوگیری از خروج ارز از کشور بهتر است خدمات ایرلاین‌های داخلی که پرواز خارجی دارند را ارتقا دهند تا مسافران با ایرلاین‌های داخلی سفر خارجی داشته باشند، نه اینکه ایرلاین‌های داخلی نرخ پروازشان را بی‌رویه افزایش دهند که مسافران داخلی ترجیح بدهند با ایرلاین خارجی سفر کنند”.

رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی از نگاه‌های غیرتخصصی در حوزه مدیریتی گردشگری گله‌مند است؛ نگاهی که منجر به تصمیماتی غیرکارشناسی در این حوزه می‌شود: “ما تمام هشدارها را به مسوولان مربوطه داده‌ایم، اما گوش شنوایی برای این حرف‌ها نبود. تبعات نداشتن گوش شنوا این است که در یک ماه گذشته حدود ۳۰ درصد دفاتر ما تعدیل نیرو داشتند. این تعدیل نیرو باعث می‌شود حجم زیادی از شاغلان این صنعت سربار دولت شوند. در این شرایط بحرانی ما که توقعی از مسوولان نداریم، این توقعات حداقلی را هم که مطرح می‌کنیم باز توجهی به آن نمی‌شود. بدون مشورت با کارشناسان این صنف قوانینی وضع می‌کنند که این تبعات را به دنبال دارد. متاسفم از اینکه بخواهم بگویم این تعدیل نیرو به سمت ۵۰ درصد می‌رود و به زودی شاهد تعطیلی دفاتر زیادی خواهیم بود و این اتفاق خطرناک است”.

رفیعی در خصوص اخباری که به نقل از مدیران آژانس‌ها و راهنمایان گردشگری در خصوص کاهش شدید آمار تورهای ورودی در فصل سفر به ایران منتشر شده است، می‌گوید: “امسال بیش از ۵۰ درصد ریزش تور داشتیم، غالب تورهای ورودی ما کنسل شده‌اند. در شرایطی که ایران دارد این امر طبیعی است به دلیل اینکه کسی که می‌خواهد تورهای ورودی را برگزار کند، باید از طریق بانک‌های بین‌المللی هزینه تور را دریافت کند، توریست‌هایی که به ایران می‌آیند اغلب اروپایی هستند و توریست‌های اروپایی معمولا پول نقد به همراه ندارند و باید از طریق سیستم بانکی کارهای مالی خود را انجام دهند. در زمان تحریم‌ها هم از طریق کشورهای ثانوی پول تور را پرداخت می‌کردند. وضعیت برجام تاثیر مستقیم روی تورهای ورودی ما داشت، سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ تورهای ورودی ریزش داشت، امسال اما با اتفاقاتی که افتاد به‌شدت ریزش داشتیم. بخشی از دلیل این لغو تورها سیاسی است اما دلیل عمده آن این است که نمی‌توانند از هیچ مجرای قانونی هزینه تور را پرداخت کنند”.

آژانس‌های مسافرتی در حال ورشکستگی هستند. این جمله شاید در میان اخبار بد این روزها آنقدر که باید کسی را نگران نکند. وقتی هنوز بسیاری معتقدند سفر یک کالای لوکس است، وقتی هنور برخی این اعتقاد را دارند که گردشگری مذهبی می‌تواند صنعت گردشگری ما را زنده نگه دارد در حالی که کارشناسان معتقدند این نوع از گردشگری هیچ عایدی مالی برای کشور ندارد. وقتی تاکید بر گردشگری داخلی بین صحبت‌های مسوولان دیده می‌شود و حتی اقدامی برای رونق گردشگری داخلی هم انجام نمی‌شود، خبر حذف ارز مسافرتی شاید از اهمیت چندانی برخوردار نباشد. حتی اگر بشود با تدبیر و تکیه بر علم روز گردشگری اقتصاد کشوری را که جاذبه‌های بی‌نظیری در حوزه گردشگری فرهنگی و طبیعی دارد، از بحران نجات داد.

رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی: “برای جلوگیری از خروج ارز از کشور بهتر است خدمات ایرلاین‌های داخلی که پرواز خارجی دارند را ارتقا دهند تا مسافران با ایرلاین‌های داخلی سفر خارجی داشته باشند، نه اینکه ایرلاین‌های داخلی نرخ پروازشان را بی‌رویه افزایش دهند که مسافران داخلی ترجیح بدهند با ایرلاین خارجی سفر کنند”.

معوقات مزدی کارگران شرکت خطوط ابنیه «تراورس»

به گزارش ایلنا، مورخ ۹ تیر ۱۳۹۷، فرماندار شهرستان دورود به پرداخت مطالبات مزدی کارگران معترض شرکت خطوط ابنیه «تراورس» درود تاکید کرد.

«علی کورانی فر» در آئین بهره‌برداری از ریل باس حومه‌ای استان لرستان گفت: “یکی از مباحثی که به‌عنوان مسئله کارگری در حوزه راه‌آهن در استان مطرح است موضوع پرداخت مطالبات مزدی کارگران خطوط ابنیه شرکت پیمانکاری تراورس درود است”.

او با بیان اینکه کارگران خطوط ابنیه تراورس درود مرتبا دست به اعتراض صنفی می‌زنند، افزود: “از مسئولان مربوطه انتظار داریم به مشکلات کارگران رسیدگی کرده و معوقات مزدی آنها را پرداخت کنند”.

او با تاکید برحفظ اشتغال فعلی کارگرانی‌ که‌ در پروژه‌های ریلی مشغول کارند، افزود: “شهرستان دورود یکی از مستعدترین و با ظرفیت‌ترین شهرستان‌های استان است که می‌توان بسیاری از مشکلات فعلی اشتغال شهرستان را به کمک آن حل کرد”.

وی با بیان اینکه اگر تعاملی بین سازمان تأمین اجتماعی، شرکت شستا، وزارت کار و راه‌آهن ایجاد شود؛ “اشتغال بیشتری ایجاد می‌شود، افزود: در حال حاضر بسیاری از ظرفیت‌های سازمان تأمین اجتماعی و شستا راکد است و راه‌آهن این شهرستان نیز احتیاج به تعمیر و بهسازی دارد که می‌توان با همکاری و تعامل بسیاری از مشکلات را برطرف کرد”.

کورانی فر در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: “در حال حاضر  سه سال است یکی از بانک‌ها دو هتل در شهرستان دورود که در حوزه گردشگری فعال بودند را تملک کرده و بلاتکلیف نگه داشته است. این دو هتل که در مسیر دریاچه گهر واقع شده‌اند، زمینه اشتغال در حوزه  گردشگری دارند”.

وی در ادامه در حوزه معادن ومنابع آبی نیز گفت: “در بحث معادن و منابع آبی نیز شهرستان درود بسیار مستعد است و اگر براساس یک مدل متفاوت از گذشته عمل شود و با احیای ایمان قلبی هم می‌توان زمینه اشتغال تعداد زیادی را فراهم کرد”.

پایان اعتصاب غذای زنان درویش در زندان قرچک پس از ۱۶ روز

– زنان درویش محبوس در زندان قرچک ورامین که از تاریخ ۲۵ خردادماه در اعتراض به حمله خشونت‌بار ماموران گارد ویژه این زندان به خود دست به اعتصاب غذا زده بودند، امروز شنبه ۹ تیرماه با انتشار نامه‌ای پایان اعتصاب غذای خود را اعلام کردند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از مجذوبان نور، زنان درویش محبوس در زندان قرچک ورامین که از تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۹۷ در اعتراض به حمله خشونت‌بار ماموران گارد ویژه این زندان به خود دست به اعتصاب غذا زده بودند، امروز شنبه ۹ تیرماه ۱۳۹۷ پس از گذشت ۱۶ روز با انتشار نامه‌ای به اعتصاب غذای خود پایان دادند.

زنان درویش زندانی ضمن تشکر از کسانی که با آن‌ها ابراز همدردی کردند، در بخشی از این نامه گفته‌اند:

“برادران و خواهران سلسله جلیله نعمت‌اللهی گنابادی و تمام عزیزانی که در هر کسوتی صدای نوع‌دوستی و ابراز همدردی آنان به گوش ما رسید.

ضمن ادای تشکر و احترام خدمت شما عالی‌جنابان و ابراز تأسف برای مسئولینی که حقیقتاً ذره‌ای سودای خلق خدا را در سر ندارند و دیدید که نه‌تنها حافظ جان و نوامیس ما نبودند بلکه زندان را به شکنجه‌گاه زنان و مردان درویش مبدل نمودند.

برادران متحصن ما در زندان تهران بزرگ چه نیک گفتند که آن هنگام که مطالبه قانونی و حقوقی شهروندان، وکلا و حقوقدانان با استبداد پاسخ داده شود، هر خواست و مطالبه‌ای، بیهوده و گمان اصلاح و عدالت را از حقیقت تهی می‌کند. اگرچه با این وضعیت نابسامان و محرومیت‌های موجود در زندان حتی در غیر اعتصاب غذا هم امنیت جانی و سلامت نداریم اما با اعلام خاتمه اعتصاب غذای خود داد خویش را از این بیدادی که علیه درویشان گنابادی می‌رود نزد خداوند متعال می‌بریم بدان امید که آفتاب عدل و داد بر گستره ایران زمین تابنده باشد.

در چَه و حبسِ جهان گرچه رهین دلویم
چند یعقوب دل‌آشفته به کنعان داریم

شمس تبریز شهنشاه همه مردان است
ما از آن قطب جهان حجت و برهان داریم

والسلام علی من اتبع الهدی
درویشان زندانی در زندان قرچک”

لازم به یادآوری است، مورخ ۲۳ خردادماه ماموران گارد ویژه زندان قرچک ورامین با هجوم به داخل زندان، زنان درویش را با باتوم و شوکر به شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند و هر کدام از زنان را به صورت انفرادی به بندهای مختلف زندان منتقل کرده‌اند. حال تعدادی از این زنان وخیم گزارش شد و تمامی آنها نیز از ملاقات با خانواده‌هایشان محروم شدند.

در تاریخ ۲۵ خردادماه زنان درویش محبوس در زندان قرچک ورامین در اعتراض به حمله‌ی خشونت‌بار مأموران گارد ویژه این زندان به زنان درویش زندانی، دست به اعتصاب غذا زدند. حمله‌ی ماموران گارد ویژه زندان به زنان درویش زندانی به حدی بوده است که چند تن از آنها دچار آسیب‌های جدی شده‌اند و از خدمات پزشکی نیز محروم هستند.

هرانا نیز پس از آن طی گزارشی هویت ضاربین و حمله‌کنندگان به زنان درویش زندانی را منتشر کرد.

لازم به یادآوری است، از نیمه‌شب ۱۴ بهمن‌ماه سال گذشته حضور پر تعداد نیروهای امنیتی و انتظامی در اطراف منزل دکتر نور علی تابنده با واکنش منفی سایر دراویش مواجه شد، دراویش گنابادی در حمایت از قطب خود تجمعاتی اطراف منزل دکتر تابنده تشکیل دادند، این تجمعات با دخالت نیروهای انتظامی و لباس شخصی به خشونت کشیده شد و صدها تن زخمی و بازداشت شدند؛ این در حالی بود که پیش‌تر در شامگاه چهارشنبه مورخ ۴ بهمن‌ماه نیز مأمورین امنیتی در اقدامى مشابه در همین مکان حضور یافتند که موجى از نگرانى‌ها در میان دراویش را رقم زده بود.

در حالی که مسئولان قضایی و انتظامی تعداد بازداشت شدگان را ۳۰۰ تن اعلام کرده بودند، کمیته پیگیری دراویش زندانی لیستی از مشخصات ۳۲۴ تن از بازداشت شدگان را منتشر کرد. این منبع تعداد بازداشتی‌ها را بسیار بیشتر از این رقم برآورد می‌کند.

 

 

 

محرومیت درمانی در زندان سقز، زندانی را در آستانه فلج شدن قرار داده است

یک زندانی محبوس در زندان سقز که علیرغم جراحت وارده به یکی از دستانش از دریافت خدمات درمانی مناسب محروم مانده است با روبرو شدن با این واقعیت که در صورت عدم رسیدگی لازم به زودی از ناحیه دست بصورت دائم فلج خواهد شد دست به اعتراض زده است. او در ماه گذشته برای مدت کوتاهی اعتصاب غذا کرد که با وعده مسئولین به اعتراض خود پایان داد اما با کارشکنی مجدد و خلف وعده مسئولان مجدد دست به اعتراض زده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سامان رحمانی، زندانی محبوس در بند سلامت زندان سقز، به علت جراحت دست و عدم دریافت خدمات درمانی مناسب در آستانه فلج شدن قرار دارد و همچنان از دریافت خدمات پزشکی و اعزام به بیمارستان محروم مانده است.
یکی از اعضای خانواده آقای رحمانی ضمن تایید این خبر به گزارشگر هرانا گفت “بیست روز پیش آقای سامان رحمانی در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و عدم اعزام به بیمارستان به مدت ۵ روز دست به اعتصاب غذا زد، با این حال مسئولان زندان توجهی به حال این زندانی که در آستانه فلج شدن قرار دارد نکرده‌اند و صرفا با دادن وعده هایی از او خواستند به اعتصابش پایان دهد. در حال حاضر دست این زندانی به دلیل بریده شدن تاندون ها از کار افتاده است با اینحال قاضی ناظر زندان به وی گفته است که “شما صلاحیت رفتن به خارج از زندان را ندارید”. در حال حاضر وضعیت این زندانی وخیم است و همچنان از انتقال وی به بیمارستان جلوگیری می‌شود.”
منبع نزدیک به این زندانی تاکید کرد “آسیب دیدگی دست وی به دلیل اصابت چاقو و خارج از زندان بوده، با اینحال فردی که طرف نزاع بوده از بستگان مسئولان ارشد زندان است برای همین آقای رحمانی معتقد است محروم کردن او از دریافت خدمات درمانی تعمدی و به قصد انتقامجویی است.”
قابل ذکر است که سامان رحمانی فرزند محمد صالح، زندانی بند سلامت زندان سقز است که به اتهامات مربوط به مواد مخدر و حمل سلاح گرم پس از تجمیع احکام به تحمل ۵ سال حبس تغزیری محکوم شده است.
آقای رحمانی هم‌اکنون چهار سال و نیم از محکومیت خود را سپری کرده است.

وخامت وضعیت جسمانی سخی ریگی، وبلاگ‌نویس بلوچ در پنجمین روز از اعتصاب غذا

سخی ریگی وبلاگ‌نویس بلوچ و زندانی تبعیدی به زندان اهواز که از روز دوشنبه ۴ تیرماه در اعتراض به مخالفت اداره اطلاعات اهواز با آزادی خود دست به اعتصاب غذا زده است، صبح روز جمعه به دنبال افت فشار به بهداری زندان منتقل شده و احتمال دارد به دلیل ضعف جسمانی به مرکز درمانی خارج زندان اعزام شود.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سخی ریگی، وبلاگ‌نویس بلوچ و زندانی تبعیدی به زندان اهواز که از روز دوشنبه ۴ تیرماه در اعتراض به مخالفت با آزادی اش دست به اعتصاب غذا زده است، صبح روز جمعه ۸ تیرماه به دلیل وخامت وضعیت جسمانی به بهداری زندان منتقل شد”.
یک منبع مطلع از وضعیت این زندانی به هرانا گفت: “صبح امروز آقای ریگی که در پنجمین روز از اعتصاب غذا هستند دچار افت فشار شده و به بهداری زندان منتقل شدند. به دلیل وخامت وضعیت جسمانی احتمال دارد که ایشان امروز به بیمارستان اعزام شوند. طی روزهای گذشته مسئولان زندان با وعده‌ها مختلف از ایشان درخواست کردند تا به اعتصاب خود پایان دهد اما آقای ریگی قبول نکرد و درخواست دارد طبق قانون چند ماه زودتر آزاد شود”.
این منبع پیشتر نیز در رابطه با وضعیت این زندانی به گزارشگر هرانا گفته بود: “تنها چند ماه دیگر از حبس آقای ریگی باقی نمانده است. با این حال اداره اطلاعات زاهدان با درخواست آزادی زودهنگام وی مخالفت کرد. ایشان نیز به دلیل اینکه هیچ‌کس به او پاسخگو نیست که چرا باید این همه سال در زندان باشد، از روز دوشنبه ۴ تیر ۱۳۹۷ دست به اعتصاب غذا زد، زیرا نزدیک به یک سال است که وعده آزادی به این زندانی می‌دهند اما هر بار با مخالفتی رو‌به‌رو شده و هیچ‌کس دلیل این مخالفت را بر عهده نمی‌گیرد”.
هرانا پیش از این نیز گزارش کرده بود، حکم ۲۰ سال حبس سخی ریگی وبلاگ‌نویس بلوچ و زندانی تبعیدی به زندان اهواز به ۱۰ سال کاهش یافته است. با این حساب وی واجد شرایط استفاده از مرخصی و حتی آزادی مشروط است اما مسئولین زندان با اینکه تنها مدت کمی تا پایان حبس او مانده است با اعطای هر گونه مرخصی یا آزادی مخالفت می‌کنند.
سخی ریگی زندانی تبعیدی در زندان اهواز، مورخ ٢٨ خرداد ١٣٨٨ در سن ۳۱ سالگی در زاهدان بازداشت شد و با اتهاماتی از جمله «نشر اکاذیب” و “اقدام علیه امنیت ملی» در دادگاهی که جزئیات آن هیچ‌گاه رسانه‌ای نشد به ۲۰ سال حبس محکوم شد. این حکم یکی از سنگین‌ترین احکام حبس برای وبلاگ‌نویسان در ایران بود، وی هم‌اکنون در دهمین سال حبس خود به سر می‌برد.
آقای ریگی در اسفندماه سال گذشته برای نخستین بار طی سال‌های اخیر در نامه‌ای به تشریح وضعیت خود پرداخته بود، این نامه پیش از این توسط هرانا منتشر شده است.

آقای ریگی در بخشی از نامه‌ی خود گفته بود: “بازجوها برای کاستن و شگفتی بازداشت من به یک نظر در وبلاگ استناد کردند، فردی ناشناس که مطمئن نیستم به جز بازجوها کسی آن را خوانده باشد، خود آن نظر کپی مطالبی بود که قبلا در صفحه‌های دیگر آمده بود و بعد بابت آن نظر در جلب متعدد بازجویی به شدیدترین صورت مرا شکنجه کردند که بگویم آن نظر دهنده چه کسی بود، حاضر بودم تمام گناهان مردم شهر را به گردن بگیرم تا شکنجه متوقف شود اما نمی‌دانستم نظر دهنده کیست! به من بابت همان نظر اتهام محاربه و افشای اسرار طبقه‌بندی شده را وارد کردند و در نهایت به جرم داشتن همان وبلاگ ساده به ۲۰ سال زندانِ در تبعید به اهواز محکوم شدم.
سخی ریگی در وبلاگی در قالب نوشتن اخبار و مقاله پیگیر مسائل بلوچستان بود و در زمینه اطلاع رسانی از وضعیت زندانیان بلوچ فعالیت می‌کرد.
فعالان مدنی منطقه که از آگاهی بیشتری نسبت به ماهیت این پرونده برخوردار بودند در زمان بازداشت سخی ریگی اعلام کردند این بازداشت و حکم سنگین به دلیل تشابه نام خانوادگی با عبدالمالک ریگی رهبر اعدام شده گروه جندالله بوده و اتهامات مطرح شده به هیچ‌وجه قابل ارتباط به فعالیت های این وبلاگ‌نویس نبوده است.
به‌طوری‌که محمد مرزیه، دادستان عمومی و انقلاب زاهدان در مورد سخی ریگی در گفت‌وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گفته بود: “سخی ریگی معروف به سعید بلوچ به جرم فعالیت‌های رایانه‌ای و نرم برای پیشبرد اهداف گروهک تروریستی عبدالمالک و تشویش اذهان عمومی به تبعید و حبس محکوم شد”.
دادستان عمومی و انقلاب زاهدان افزوده بود: «این فرد پیش از اعدام یعقوب مهرنهاد، در جهت تشویش اذهان عمومی نسبت به اعدام این متهم مطالب گسترده‌ای در وبلاگ خود منتشر کرد».
شایان ذکر است، یعقوب مهرنهاد، روزنامه‌نگار و فعال مدنی در استان سیستان و بلوچستان مردادماه سال ۱۳۸۷ با اتهام «همکاری با گروه جند الله از طریق نوشتن» اعدام شد.

کارگاه‌های ساختمانی شهرداری، بلای جان شهروندان تهرانی

یکی از بزرگ‌ترین معضلات این روزهای شهروندان تهران کارگاه‌های بزرگ ساختمانی است. کارگاه‌هایی که زیر نظر شهرداری و توسط شرکت‌های پیمان‌کاری زیرمجموعه آن فعالیت می‌کنند و در جای جای تهران دیده می‌شوند. شهروندان تهرانی که در خیابان‌های این شهر تردد می‌کنند با تصاویر دیوارهای آبی و سفیدرنگی که محوطه کارگاه‌های ساختمانی را مشخص کرده‌اند خو گرفته‌اند. محوطه‌هایی که بسیاری از آن‌ها مشخص نیست به چه دلیل و برای ساخت چه سازه‌ای احداث شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، اکثر شهروندان تهرانی از دلیل وجود این همه کارگاه ساختمانی در تهران بی‌خبرند. این کارگاه‍‌ها به سرعت و یک شبه احداث می‌شوند؛ بدون آن‌که شورای شهر، شهرداری یا هیچ نهاد مسئول دیگری در مورد دلیل وجود هر یک از آنها به شهروندان توضیحی بدهد. کارگاه‌هایی که بر خلاف احداث سریعشان، بسیار کند کار می‌کنند و پروژه‌هایی بسیار زمان‌بر هستند. این کارگاه‌ها نه تنها آسایش و امنیت شهروندان را در معرض تهدید قرار می‌دهند بلکه سرمایه‌های شهرداری را در خود می‌مکند و مشخص نیست در انتها قرار است چه نتیجه‌ای برای شهروندان داشته باشند.

به روایت گزارشگران هرانا، در تمام خیابان‌های اصلی تهران کارگاه‌های ساختمانی برپا هستند. از خیابان‌های مرکز شهر گرفته تا خیابان‌های شرق و غرب تهران. از میدان هفت ‌تیر تا میدان المپیک. حجم ساخت و ساز در برخی از خیابان‌ها به قدری زیاد است که در هر صد متر یک کارگاه بزرگ ساختمانی دیده می‌شود. به عنوان مثال در بلوار کشاورز حد فاصل خیابان کارگر تا خیابان حجاب، بیش از ده کارگاه بزرگ ساختمانی دیده می‎‌شود. وجود این کارگاه‌ها زمانی خطرناک می‌شوند که در هر ماه خبرهایی از انفجار لوله گاز بر اثر حفاری این کارگاه‌ها یا ریزش ساختمان اطراف این کارگاه‌ها گزارش می‌شود و شهروندان تهرانی را بیش از پیش نگران می‌کند.

بسیاری از این کارگاه‌های ساختمانی نه تابلویی در معرفی پیمانکار، نوع ساختمان و کارفرما دارند و نه مهندسین ناظر این کارگاه‌ها حاضر هستند به سوالات خبرنگاران در این زمینه پاسخ‌گو باشند. از سوی دیگر هیچ فرد مسئولی در شهرداری و شورای شهر تهران حاضر به پاسخگویی در این مورد نیست؛ در حالی که به گفته سخنگوی شورای شهر تهران، بیشترین حجم سرمایه متعلق به شهروندان تهرانی در این کارگاه‌های ساختمانی مصرف می‌شود. نکته دیگر میزان مزاحمت و تولید ترافیک، آلودگی صوتی و آلودگی هوایی است که این کارگاه‌ها تولید می‌کنند و نظارتی بر این مساله از سوی شهرداری تهران صورت نمی‌گیرد. میزان تولید گرد و غبار و دود حاصل از فعالیت‌های ساختمانی به حدی است که گاهی زندگی برای ساکنین اطراف این کارگاه‌ها غیرممگن می‌شود. ماشین‌های سنگین متعلق به این کارگاه‌ها در هر ساعتی از شبانه‌روز اجازه دارند که در شهر تردد کنند و در این مورد آخرین نکته‌ای که شهرداری تهران به آن توجه دارد حقوق شهروندان است. از سوی دیگر باید به لطمه‌ی زیادی که این کارگاه‌ها به زیبایی شهر تهران زده‌اند اشاره کرد؛ تصاویر تپه‌های شن، ماشین‌آلات بزرگ ساختمانی، جرثقیل‌های غول‌آسا و ماشین‌های سنگین بخش جدایی‌ناپذیر از تصویر این روزهای تهران است؛ تصویری که بدون کارگاه‌های ساختمانی زیباتر خواهد بود.

بر اساس قانون مقررات ملی ساختمان در مبحث ۱۲ “هیچ شهروند، مالک و سازنده‌ای حق ندارد در اجرای پروژه‌ی ساختمانی موجبات آزار به همسایگان و عابران را ایجاد کند و باید سلامت و بهداشت شهروندان اعم از ساکنان و عابران را تضمین و طبق قوانین و ضوابط و بخشنامه‌های شهرداری عمل نماید.” چیزی که به وضوح مشخص است، بزرگ‌ترین متخلف در این زمینه کارگاه‌های ساختمانی زیر نظر شهرداری و پیمان‌کارهای زیر نظر شهرداری هستند.

در روزهای گذشته شهرداری تهران اعلام کرده که “شهروندان تهران با مشاهده هرگونه تخلف با سامانه ۱۳۷ و ۱۸۸۸ تماس بگیرند و نیروها و ماموران شهرداری موظف‌اند با افراد خاطی برخورد کنند و عوامل شهرداری در کمتر از ساعتی در آن محل حضور پیدا خواهند کرد.” با این وجود وقتی کارگاه‌های زیر نظر شهرداری خود بزرگ‌ترین متخلف‌های ساختمانی هستند و حقوق شهروندان تهران را تضییع می‌نمایند، شهروندان تهرانی نمی‌توانند امیدی به این گونه شکایات داشته باشند.

بازرس کانون کارگران ساختمانی: روزانه یک نفر در ایران، جان خود را به دلیل حادثه ناشی از کار از دست می‌دهد

عباس شیری بازرس کانون کارگران ساختمانی سراسر کشور گفت که براساس آمار، به طور متوسط روزانه یک نفر در ایران، جان خود را به دلیل حادثه ناشی از کار از دست می‌دهد که در این میان کارگران ساختمانی سهمی نزدیک به ۵۰ درصد از این آمار را به خود اختصاص داده‌اند، شیری از مسئولان مرتبط خواست تا در خصوص آگاه سازی مالکان و کارفرمایان برای پیشگیری از حوادث، اقدام کنند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، بازرس کانون کارگران ساختمانی سراسر کشور در این خصوص گفت: “حوادث کار یکی از علل مهم از بین رفتن کار مفید در سطح کشور است که متاسفانه به علت عدم اطلاع، آموزش و رعایت مسائل ایمنی توسط کارفرما و کارگران منجر به اینگونه حوادث می‌شود”.

عباس شیری با اشاره به آمار فزاینده حوادث ناشی از کار در بخش تولید و ساختمان کشور یادآور شد: “براساس آمار، به طور متوسط روزانه یک نفر در ایران، جان خود را به دلیل حادثه ناشی از کار از دست می‌دهد که در این میان کارگران ساختمانی سهمی نزدیک به ۵۰ درصد از این آمار را به خود اختصاص داده‌اند”.

او گفت: “در حوادث کار علاوه بر از بین رفتن نیروی کار فعال شاهد خسارات مالی و اقتصادی هستیم. علاوه بر آن با اشغال تخت‌های بیمارستانی در اینگونه حوادث هزینه‌های هنگفت به بخش درمان و بیمه وارد می‌شود”.

شیری در ادامه با بیان اینکه به علت عدم آگاهی کار فرمایان در زمینه بکارگیری کارگران اتباع و عدم آگاهی از نوع پوشش بیمه‌های ساختمانی پس از حادثه، آنها به گرفتاری  زیادی از لحاظ  قضایی و مالی دچار می‌شوند، افزود: “در این بخش دولت می‌تواند با آموزش و آگاهی بخشیدن به کار فرمایان و مالکان عمده‌ساز و خرده‌ساز تا حد زیادی از مشکلات پیش‌روی آنها که غالبا قضایی است، پیشگیری کند“.

بازرس کانون کارگران ساختمانی سراسر کشور با بیان اینکه در این خصوص قانون کار به صراحت وظایف کارفرما و بازرسان وزارت کار را مشخص کرده است، افزود: “باتوجه به اینکه شهرداری‌ها یکی از مراکز اصلی صدور مجوز ساخت و ساز و نظارت بر اجرای پروژه‌های ساختمانی خرد و کلان هستند، لازم است در بخش پیشگیری از حوادث ساختمانی شهرداری‌ها نقش اساسی را ایفا کنند.

طبق اظهارات وی، شهرداری‌ها می‌توانند با هماهنگی با ادارات کار و کانون انجمن‌های صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی با اخذ هزینه از کارفرمایان و مالکان در جهت پیشگیری از حوادث ساختمانی قبل از صدور پروانه ساخت و ساز  اقدام کنند.

شیری در خاتمه به آموزش نیروی کار و حفظ نکات ایمنی در واحدها و کارگاه‌های صنفی کارگری تاکید کرد و گفت: “هرچند بازرسی و نظارت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است اما لازم است کارگران و نیروی انسانی شاغل در این واحدها از آموزش‌های لازم برخوردار شده و نسبت به حق و حقوق خود آشنا باشند”.

توفان ۱۰۴ نفر را در سیستان و بلوچستان روانه بیمارستان کرد

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت که ۱۰۴ نفر از مردم در شمال این استان به دلیل مشکلات تنفسی ناشی از توفان و گرد و خاک از ۲ روز گذشته تا کنون روانه بیمارستان و مراکز درمانی شدند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از برنا، رضا اربابی اظهار داشت: “این افراد به دلیل عوارض تنفسی، چشمی و قلبی ناشی از توفان و گرد و خاک که از روز دوشنبه برخی از منطقه سیستان و بلوچستان را فرا گرفته به بیمارستان ها، مراکز درمانی و پایگاه های اورژانس مراجعه کردند”.

وی با اشاره به شمار مراجعان به بیمارستان ها افزود: “۱۹ نفر از این افراد بستری و بقیه به صورت سرپایی درمان شدند”.

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان ادامه داد: “با توجه به خشک بودن تالاب هامون و در نتیجه بروز پدیده توفان گرد و خاک همواره مردم منطقه به دلیل مشکلات مختلف که عمده ترین آنها تنفسی و چشمی است به مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان ها مراجعه می کنند”.

اربابی خاطر نشان کرد: “پایگاه های اورژانس در کنار مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان ها آماده ارائه خدمات به بیماران هستند”.

وی اظهار داشت: “هم اینک تمام جاده های اصلی و فرعی منطقه باز و تردد در آنها با رعایت نکات ایمنی امکان پذیر است”.

به گفته کارشناس هواشناسی سیستان و بلوچستان سرعت وزش باد در منطقه اکنون ۶۰ کیلومتر بر ساعت است که از امروز وزش باد در این منطقه فروکش می کند.

رضا آزادمنش اظهار داشت: “وزش باد در برخی نقاط همراه با گرد و خاک در منطقه سیستان و بلوچستان تا اواسط هفته آینده ادامه دارد”.

وی تصریح کرد: “سرعت وزش باد همراه با گرد و خاک در این مدت به ۱۱۲ کیلومتر بر ساعت رسید که ضمن کاهش کیفیت هوا، دید افقی را در شهرستان های زهک و زابل به ترتیب به ۱۰۰ و ۴۰۰ متر کاهش داد”.

به گزارش ایرنا استان سیستان و بلوچستان به دلیل بروز خشکسالی ۱۸ ساله و وزش بادهای موسمی ۱۲۰ روزه در مناطق سیستان و مونسون در دریای عمان و سواحل چابهار همواره با بادها و توفان و گرد و غبار روبروست که علاوه بر کاهش دید، در برخی موارد آلودگی هوا را تا ۲۰ برابر حد استاندارد می‌رساند.

منطقه سیستان شامل (زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز) در ۲۰۰ کیلومتری شمال زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.

گرانی و نوسانات ارزی؛ گزارشی از دومین روز اعتراضات گسترده بازاریان

اعتراضات بازاریان که از روز دوشنبه ۴ تیرماه آغاز شده بود، امروز سه‌شنبه برای دومین روز متوالی در تهران و بسیاری از شهرهای ایران ادامه یافت. این اعتراضات در تهران و برخی شهرها همزمان با سردادن شعار و دخالت نیروی انتظامی و نیروهای لباس شخصی به خشونت کشیده شد. ماموران نیروی انتظامی با شلیک گاز اشک آور و تخریب اموال مردم سعی در پراکنده کردن معترضان کردند. طی روز گذشته و امروز تعدادی از معترضان توسط نیروهای امنیتی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و برخی نیز بازداشت شدند و از وضعیت آنان اطلاعی در دست نیست. رئیس کل دادگستری استان تهران نیز در این رابطه اظهار کرد که دستور قضایی برای معترضان بازداشت شده صادر شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز دوشنبه ۴ تیرماه بسیاری از بازاریان در شهرهای مختلف ایران در اعتراض به افزایش قیمت ارز، گرانی کالاها و رکود بازار اعتصاب کرده و در اعتراض به وضعیت معیشتی خود اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند.

لازم به ذکر است که این اعتراضات ابتدا در روز یکشنبه ۳ تیرماه به شکل محدودی از فروشگاه‌های علاءالدین و چارسو در تهران آغاز شد. با گذشت یک روز سایر بازاریان در تهران و دیگر شهرها به آن پیوستند و با گسترش یافتن آن و درگیری نیروهای امنیتی، اعتراضات به خشونت کشیده شد.

روز سه‌شنبه درحالی‌که برخی از خبرگزاری‌های وابسته به دولت اعلام کردند که این اعتراضات پایان یافته اما تصاویر و گزارشات حاکی از این بود که در این روز بسیاری از بازاریان تهران، شیراز، کرج، کرمانشاه، اصفهان و اراک در اعتراض به این نابسامانی دست از کار کشیده و با سر دادن شعارهایی نظیر “نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم”، “سوریه را رها کن، فکری به حال ما کن”، “بی غیرت‌ها حیا کنید، مملکت را رها کنید“، نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران”، “مرگ بر گرونی”، “ایرانی بسه دیگه، غیرتتو نشون بده”، “نیروی انتظامی حمایت، حمایت” و “مرگ بر دیکتاتور” اعتراض خود را نشان دادند.

تصاویر دریافتی نشان می‌دهد که امروز ماموران نیروی انتظامی با شلیک گاز اشک آور سعی در متفرق کردن معترضان داشته و برخی از معترضان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و برخی نیز مورد ضرب و شتم قرار گرفته‌اند. از تعداد دقیق بازداشت شدگان اطلاعی در دست نیست. همچنین گزارشات تصویری حاکی از این بود که نیروهای پلیس اقدام به تخریب اموال مردم کرده‌اند.

خبرگزاری ایرنا نیز از تعطیلی ایستگاه متروی ملت خبر داده است. گفته شده که این ایستگاه مترو به دنبال تجمع‌های اخیر در محدوده بازار و برای جلوگیری از جمع شدن مردم تعطیل شده است.

بازار عباس آباد، بخش‌هایی از بازار بزرگ و مغازه‌های خیابان لاله‌زار در تهران نیز امروز تعطیل بوده‌اند و تجمعات و اعتراضاتی در خیابان لاله‌زار صورت گرفته و سطل‌های بزرگ زباله در وسط این خیابان به آتش کشیده شده‌اند. گزارش شده که در جریان تجمعات خیابان لاله‌زار تعدادی از معترضان در پی حمله ماموران زخمی شده‌اند.

با وجود گسترش اعتراضات به شهرهای مختلف، حسن روحانی رئیس جمهور ایران صبح روز سه‌شنبه در همایش سراسری دستگاه قضا در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی، با بیان اینکه چرا امروز بعضی از مردم نسبت به آینده نگرانی دارند و ناامید هستند، گفت: “آیا جنس در بازار کم شده است؟ آیا درآمدهای ارزی و ریالی ما کم شده است؟ درآمد امسال ما در سه ماهه نخست نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۰ درصد افزایش یافته و در برابر آن مخارج ما تنها ۴۴ درصد افزایش یافته و مجموع درآمد ارزی که امسال به خزانه واریز شده بیشتر از سال گذشته است”.

حسن روحانی در ادامه مدعی شد: “هیچ کمبود ملموس فیزیکی در زمینه کالاها یا ارز و ریال نداریم، پس چرا نگرانی وجود دارد؟ این همان چیزی است که اقتصاددانان آن را انتظارات تورمی توصیف می‌کنند و بنده به زبان ساده‌تر آن را سیاه‌نمایی آینده و ترساندن و نگران کردن مردم حتی بیش از واقعیت نسبت به آینده می‌نامم”.

صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه در همایش قوه قضاییه گفت: “با اینکه به مشکلات اقتصادی و وجود نقدینگی زیاد اذعان می کنیم اما این هم مسلم است که عده‌ای با سرمایه‌های کلان خود، در بازار تلاطم ایجاد می‌کنند. به اخلالگران نظام اقتصادی هشدار می دهم که خوب گوش کنند و پنبه‌ها را از گوش درآورند و چشم‌هایشان را باز کنند زیرا این کار مجازات‌های بسیار سنگینی دارد. فردا نگویند که اخلال در نظام اقتصادی کشور چنین مجازات سنگینی دارد”.

وی همچنین خطاب به عموم مردم گفت: “امروز جنگ اقتصادی است و دشمن از طریق جنگ اقتصادی وارد میدان شده و هر روز یک عملیات روانی جدید دارد. می‌گویند از چندم آبان ‌تحریم می‌کنیم، باید گفت به جهنم که تحریم می‌کنید. مردم حاضر نیستند استقلال خود را پای وعده‌های پوچ دشمن بدهند”.

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران در حاشیه این همایش با بیان اینکه عوامل این اعتراضات دیشب شناسایی شدند، عنوان کرد: “تعداد زیادی از این افراد دستگیر و بازداشت شدند. محرکین اصلی حادثه که با برنامه‌ریزی در نقاط مختلف تهران به تهدید بازاری‌ها اقدام کردند که اگر بازار را نبندید فلان کار را انجام می‌دهیم توسط پلیس و دستگاه امنیتی شناسایی شدند و امروز تحویل دادستانی می‌شوند”.

غلامحسین اسماعیلی، رئیس کل دادگستری استان تهران نیز در این رابطه گفت: “به هیچ عنوان عموم جمعیت دیروز را مصداق اخلاگری در اقتصاد کشور نمی‌دانیم اما افرادی هستند که اخلال انجام دادند که دستور قضایی برای آنان صادر شد.‌‎ این افراد در برابر میز قاضی و اقتدار قاضی زمین خواهند خورد”.

هرانا پیش از این در گزارشی به بررسی وضعیت تجمعات در روز دوشنبه و واکنش مسئولان به این مسئله پرداخته بود.

گرانی و نوسانات ارزی؛ گزارشی از اعتصاب و درگیری های امروز در بازار

جمعی از کسبه بازار در شهرهای تهران، شهریار، کرج، قشم، بندرعباس و مشهد در اعتراض به افزایش قیمت ارز، گرانی کالاها و رکود بازار مغازه‌های خود را بستند و خواستار رسیدگی به وضعیت معیشتی خود شدند. اعتراضی که بخصوص در تهران همزمان با سردادن شعار و دخالت نیروی انتظامی در بعضی نقاط به خشونت کشیده شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۴ تیرماه، یک روز پس از اعتراضات فروشگاه‌های علاءالدین و چارسو، تعداد بسیاری از دیگر بازاریان تهران در اعتراض به افزایش قیمت ارز،گرانی کالاها و رکود بازار دست به تجمع زدند.

ابتدا پارچه‌فروشان و بازاریان راسته بازار بزرگ و چارسوق و سرای قیصریه اقدام به بستن مغازه‌های خود کردند و پس از آن سایر بازاریان بخصوص در بازار طلافروشان و میدان شاه نیز با بستن مغازه‌ها به آنها پیوستند و تنها بانک‌ها مشغول به کار بودند.

تجمع ابتدا از بازار تهران شروع شد و سپس معترضان با سر دادن شعارهایی نظیر “نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم”، “نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران”، “مرگ بر گرونی”، “ایرانی بسه دیگه، غیرتتو نشون بده”، “نیروی انتظامی حمایت، حمایت” و “مرگ بر دیکتاتور” به سمت مجلس شورای اسلامی حرکت کردند.

معترضان به غیر از تهران، در شهرهای شهریار، کرج، قشم، بندرعباس و مشهد نیز در اعتراض به این مشکلات دست به اعتراض و اعتصاب زدند.

در بازار امین حضور که محل فروش لوازم خانگی است برخی از بازاریان در گفتگو با خبرگزاری فارس اظهار داشتند: “به خاطر اینکه نمی‌دانیم سرنوشت دلار چه می‌شود یا جنس به مشتری نمی‌فروشیم و یا ابتدا پیش دریافتی از او می‌گیریم و با او شرط می‌کنیم که اگر جنس مورد نیاز از سوی کارخانه گرانتر شد، باید تفاوت قیمت را نیز قبول کند. در این شرایط نمی‌توانیم جنس‌های موجود را به مردم بفروشیم چون نمی‌دانیم برای تامین اجناس فروخته شده براساس چه نرخ دلاری باید کالا خریداری کنیم”.

این تجمعات که با حضور گسترده نیروهای امنیتی همراه بود، پس از ساعتی به خشونت کشیده شد. تصاویر و ویدئوها حاکی از این است که ماموران یگان ویژه با شلیک گاز اشک آور و ضرب و شتم سعی در متفرق کردن معترضان داشتند.

طهماسب مظاهری رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی و وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه اولین راه‌حل برای هر مشکل متوقف کردن و یا تغییر جهت و ماهیت عاملی است که آن را ایجاد کرده است، افزود:‌ “گرانی‌ها و مشکلات فعلی بازار و آشفتگی در بازار ارز و سکه و کالاهای مختلف یک شبه به وجود نیامده است، بلکه زمانی کلید خورد که دولت برای تأمین هزینه‌های خود به تولید نقدینگی پرداخت”.

رئیس کل اسبق بانک مرکزی با تأکید بر اینکه گرانی زمانی آغاز شد که نقدینگی بیش از تولید ناخالص رشد کرد، افزود: “از آن زمان تا به حال با ابزارهای اداری،‌ اقتصادی و قانونی جلوی ورود نقدینگی به بازار و ایجاد تقاضا را سد کردند و مانع از تبدیل نقدینگی به تقاضای کالا و خدمات شدند اما این ابزارها همیشگی نیست و چنانچه دیدیم در دولت روحانی نیز این ابزارها برای مدت محدودی استفاده شد اما بعد از مدتی همان طور که در دولت احمدی‌نژاد رخ داد دیگر این ابزارها جواب نداد و نقدینگی روانه بازار شد”.

سیدحسین نقوی نماینده مردم ورامین و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش لحظه‌ای قیمت سکه، ارز، طلا، مسکن و خودرو و شرایط نابسامان اقتصادی و تعطیلی بازار، اظهار داشت: “گرانی‌های سرسام‌آور و فضای روانی که افزایش نرخ دلار، سکه، ارز و خودرو برای مردم ایجاد کرده، بسیار سنگین است، ما از تیم اقتصادی دولت و رئیس‌جمهور محترم هیچ برنامه، هیچ توضیح و هیچ تبیینی درباره شرایط نابسامان اقتصادی شاهد نیستیم، آنقدر شهامت ندارند که بیایند در رسانه ملی حضور یابند و درباره این شرایط برای مردم توضیح دهند و با مردم صحبت کنند، مردم نباید لحظه به لحظه شاهد افزایش قیمت‌ها به طور سرسام‌آور باشند”.

عبدالعظیم رضایی، معاون سیاسی فرماندار تهران مدعی شد که تاکنون هیچ فردی در جریان تجمعات امروز برخی کسبه تهران در محدوده بازار دستگیر نشده و در ادامه گفت: “بر اساس صحبت‌هایی که با اصناف انجام شده و همچنان نیز ادامه دارد، امیدواریم فردا صبح واحدهای تجاری و صنفی به فعالیت خود ادامه دهند”.

عبدالله اسفندیاری، رییس هیات امنای مرکزی بازار تهران بیان داشت: “در شرایط کنونی امروز مسئولان بخش دولتی و خصوصی باید قاطعانه ورود کنند و یک بار برای همیشه مشکلات موجود در بازار از جمله نوسانات ارزی را پاسخگو باشند تا شاهد چنین وضعیتی نباشیم”.

احمد کریمی اصفهانی، دبیرکل جامعه انجمن‌های اسلامی اصناف و بازار با اشاره به مطالبه کسبه بازار گفت: “مطالبه آن‌ها این است که وضعیت اقتصادی که بازار را متزلزل کرده است بهبود پیدا کند؛ چراکه این تزلزل خسارت سنگینی به مردم وارد کرده است. فقط ثبات اقتصادی است که می‌تواند آرامش را به بازار بازگرداند. به نظر من اعتراض‌ها ادامه‌دار نخواهد بود. تقاضای ما از آن تعداد کسبه‌ای هم که هنوز مغازه‌های‌شان را باز نکرده‌اند این است که مغازه‌های خود را باز کنند”.

محسن همدانی‌نسج، معاون امنیتی و انتظامی استاندار تهران درباره آخرین وضعیت بازار تهران گفت: “در حال کنترل اوضاع هستیم. همچنین مقرر شد؛ نیروی انتظامی همچنان در محدوده بازار تهران حضور داشته باشد.”

لازم به ذکر است، هرانا پیش از این گزارشی تصویری از اعتصاب امروز بازاریان در تهران منتشر کرده بود.

گزارش ویدیویی ذیل ماحصل گردآوری حداقل ۲۲ قطعه ویدیویی از اعتصابات و درگیری روز ۴ تیرماه در تهران و قشم توسط هرانا است.