روحانی در پاسخ به سؤال روزنامه نگار روزنامه «کریر دلا سرا» در مورد آمار بالای اعدامها در ایران ضمن تکرار صحبتهای پیشین لاریجانی گفت: «بیشتر اعدامها در ایران مربوط به قاچاق موادمخدر میباشند. ما مرز طولانی با افغانستان داریم و اگر اعدام را (برای جرائم موادمخدر) لغو کنیم موادمخدر به راحتی به اروپا خواهد رسید و این برای شما بد خواهد شد».
این اولین موضعگیری رسمی روحانی در قبال اعدامهای روز افزون در ایران است. وی قرار است روز شنبه ۲۳ آبان ماه سفر اروپایی خود را از شهر رم آغاز کند.
سازمان حقوق بشر ایران از دولتهای ایتالیا و فرانسه خواست تا در دیدارشان با حسن روحانی مساله اعدام را در صدر گفتگوهای خود قرار دهند.
محمود امیری مقدم سخنگوی سازمان حقوق بشر گفت: «وقتی که ریس جمهور حکومتی که روزانه سه نفر را اعدام میکند به کشور شما میآید، اعدام باید از موضوعهای اصلی گفتگوها باشد. ایتالیا و فرانسه جزو پرچمداران مبارزه جهانی با مجازات اعدام محسوب میشوند واز دولت این کشورها انتظاری جز این نمیرود که در گفتگو با حسن روحانی آمار بالای اعدام در ایران را در صدر گفتگوهای خود قرار دهند.»
ایران نسبت به جمعیت بالاترین آمار اعدامها در جهان را دارد. بر اساس گزارشهای جمع آوری شده توسط سازمان حقوق بشر ایران، از آغاز سال جاری میلادی بیش از ۸۴۰ نفر در ایران اعدام شدهاند.
این گزارشها همچنین نشان میدهند که آمار اعدام در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی نسبت به سالهای قبل بیش از ۳۰ در صد رشد داشته است. این درحالی است که بیشتر کسانی که در ایران اعدام میشوند متهمان جرائم مربوط به موادمخدر هستند.
بر خلاف ادعای حسن روحانی اعدامها موجب پیش گیری از میزان قاچاق موادمخدر نشدهاند و بر اساس گزارشهای رسمی میزان اعتیاد و قاچاق در سالهای گذشته رو به افزایش بوده است. علاوه بر این کسانی که به اتهام جرائم موادمخدر اعدام میشوند از گروههای به حاشیه رانده شده جامعه هستند وگزارشهای متعددی نشان میدهند که این افراد پس از دستگیری به طور سیستماتیک مورد شکنجه قرار گرفته و از دادرسی عادلانه برخوردار نبودهاند.